Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Můj dům, můj hrad!? Ombudsman, koupená média a cikáni ….

Nedávno se v médiích objevila, no objevila, spíše velmi rychle prolétla informace o realitní makléřce, která odmítla pronajmout byt Romce. Co následovalo? 

 Ve skutečnosti nešlo o běžnou zákaznici z minority, ale o „agentku provokatérku“. Ta událost byla naprosto typická, taková, jak ji známe z každodenního života. Člověk X něco prodává, něco nabízí.  Člověk Y o to má zájem, takže si to koupí, objedná, pronajme. Když jedna strana má nějaký problém, obchod zkrachuje. Tečka. Člověk X se snaží zboží nabízet dalším lidem, a člověk Y jde kupovat jinam. Tečka. 

Všechno je jasné, než přijde někdo s odlišnou barvou pleti a do „akce“ se vloží úřad ombudsmana.  

Spousta z Vás tento případ možná ani nezaregistrovala. Jak jsem zmínil v úvodu, v médiích se tato informace pouze mihla a to hlavně díky europoslanci Petru Machovi, který se do celé situace vložil. Asi se nemůžeme příliš divit. Tyto případy proti zdravému rozumu, kde navíc figurují Romové, mohou rozbouřit českou společnost, a to samozřejmě sluníčková média nepotřebují. Mimochodem, které čtené nezávislé médium nám tu vlastně zbylo? MF DNES, LIDOVKY (a další) patří Babišovi. BLESK, REFLEX a AHA patří Křetínskému. RESPEKT a HOSPODÁŘSKÉ NOVINY patří Bakalovi. Kdo má peníze, určuje, o čem se bude psát. Zbývá nám veřejnoprávní Česká televize. Ta přece musí být nezávislá a objektivní, když si ji platíme. Nedávno vyšlo najevo, že Evropská komise povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků nebo z daní pouze za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a pohlížet na témata z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení. Asi vše bylo řečeno. O to zarážející je, že toto tvrzení není žádná konspirační teorie, ale ČT se k němu sama přiznala a dá se dohledat na stránkách ČT, kde jsem ho četl i já. Pro úplnost objektivity ČT: dnešní generální ředitel ČT Petr Dvořák (v letech 2003-2010 generální ředit TV Nova) byl od roku 1987 členem KSČ. Stejně jako jeho předchůdce Jiří Janeček, který působil ve funkci 8 let a samozřejmě i on byl členem KSČ. Vstoupil v roce 1981 a vystoupil nepřekvapivě kdy jindy než koncem roku 1989.

Ale zpět k onomu případu, o co tedy vůbec jde? Do realitní kanceláře volala žena, která se představila jako Lenka Balogová a předstírala, že si chce pronajmout byt. Pracovník realitní kanceláře se jí zeptal, zda je Romka, a když se dozvěděl, že ano, odpověděl, že na přání klienta jí nemohou byt pronajmout. Úřad  ombudsmana  toto testování prováděl proto, aby zjistil, zda na trhu s byty nedochází k diskriminaci Romů. Balogová nyní žádá po Noskové omluvný dopis a odškodné za nemajetkovou újmu 100 tisíc korun .

Osobně by mi celý cirkus přišel směšný, kdyby nešlo o tak závažnou věc. Mílovými kroky se blížíme do děje legendárního Orwellovského (antiutopického) románu 1984. Špiclování, testy lidí, nastrčení provokatéři, nesvoboda. Zkusme se na celou kauzu podívat očima selského rozumu. Opravdu jednoduše. Já se rozhodnu, že někomu nepronajmu svůj vlastní byt. A výsledek? Zaplať 100 tisíc, drž hubu a omluv se! To se v naší zemi už dočista všichni zbláznili? Je vůbec možné, že můžete dostat pokutu, pokud nechcete někoho ve svém vlastním bytě? Když zítra vezmu kámoše a půjdeme nad ránem opilí do bytu paní Šabatové, taky nás přijme a poskytne „azyl na noc“, než se z toho vyspíme? Opravdu? A pokud ne, dá nám 100 litrů a omluví se? A třeba nebudeme opilí, budeme to jenom hrát. Zkrátka jí budeme testovat. Kam až to může zajít? Teď čtu zrovna čerstvou informaci o zákazu kouření v restauraci, další šílenost. Když do plné hospody přijde feťák a na stůl si vyndá svoje „nádobíčko“, načež si začne píchat heroin do žíly, bude mít vůbec majitel hospody právo ho vyhodit? 

Vedoucí oddělní rovného zacházení (nemůžu se nesmát této „funkci“) pan Polák z kanceláře veřejného ochránce práv se nechal slyšet, že má s diskriminací zkušenosti. Když prý byl na začátku 90. letech na studentské stáži, tak mu údajně nikdo nechtěl pronajmout byt, protože majitelé měli špatné zkušenosti se studenty z východních zemí. 

A já musím říci, že mě to přijde úplně přirozené. Taky bych svůj dům neposkytl nezletilým, poblázněným Dánům, kteří každý rok směřují do Prahy se vyřádit. Prostě máte nějaké zkušenosti, ze kterých vycházíte. A když máte předsudky a neubytujete někoho pouze na základě barvy pleti, který by se choval slušně a normálně platil, tak je to váš problém v tom, že přicházíte o peníze. Když tomuto člověku neposkytne byt vy, tak to udělá nějaký váš konkurent. Vždyť i již zmíněný pan Polák taky nespal v Madridu ve čtvrté popelnici zleva. Dva ho odmítli a třetí mu azyl poskytl. Ale na co žaloby, špiclování, pokuty?

Každý z nás v životě si vybírá. Pořád. Školu, kterou budu studovat, životního partnera, práci, kde bydlet. Pravda, velmi často je ten výběr značně omezen skrz individuální možnosti, sociální podmínky, finance. Ale to je život. Pořád si myslím, že i to nejchudší dítě narozené v dětském domově někde na Šluknovsku, má stokrát větší šanci na lepší život, než dítě narozené v Botswaně. 

Když jsem už zmínil úřad ombudsmana, tak já jsem ho vždycky chápal jako úřad, který má chránit občany proti zvůli úřadů. A ono je to přesně naopak. Myslím, že většina lidí se shodne na tom (samozřejmě kromě politiků, kteří v tomto a dalších úřadech mají svoje skalní voliče), že je nutné tento úřad zrušit. Domnívám se, že 99,9% lidí by tuto změnu negativně nepocítilo. V podstatě by šlo pouze o propuštěné úředníky a jejich blízké rodiny. Myslím ale, že tito lidé, co pracují v tomto zbytečném, nepraktickém úřadu jsou tak praktičtí, že by určitě okamžitě našli nějako novou práci a sebe i svojí rodinu by uživili. Jak jsem už zmínil, politici si pod sebou větev nepodřežou. A tak nakonec i pan Babiš oproti svým slibům daně zvýší. Kde jinde brát peníze? Státní správa přece jede úplně na krev, tam už není kde škrtat. Každý, kdo někdy navštívil jakýkoliv státní úřad ví, o čem je řeč. 

Válka je mír.

Svoboda je otroctví.

Nevědomost je síla.

Autor: Miroslav Dvořák | středa 3.6.2015 15:32 | karma článku: 41,48 | přečteno: 2251x
  • Další články autora

Miroslav Dvořák

Proč jsem neslavil 17. listopad?

Rozhodně ne proto, že bych obdivoval státem řízenou ekonomiku. Nebo proto, že by se mi stýskalo po pánech typu Štrougala, Jakeše nebo Adamce. A to už vůbec nemluvím o partě kolem soudruha Gottwalda.

18.11.2018 v 11:20 | Karma: 41,16 | Přečteno: 1461x | Diskuse| Politika

Miroslav Dvořák

Koho volit (z pohledu pravicového voliče)?

I přes okurkovou sezónu se volby zatraceně blíží, a už brzy budeme stát zase před tím dilematem, jaké politické straně dáme tentokrát svoji důvěru.

18.7.2017 v 19:34 | Karma: 30,44 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Politika

Miroslav Dvořák

Výzva pro naši generaci v tomto století!

Po nacismu a komunismu sílí další ideologie, která musí být poražena. Je extrémně nebezpečná, je extrémně šílená, jde (stejně jako zde dvě zmiňované) proti lidské přirozenosti a normálnosti.

30.4.2016 v 17:06 | Karma: 37,07 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Politika

Miroslav Dvořák

Nekonečné pokrytectví TOP 09

Ano, nejde jen o TOP 09, pokrytectví bychom našli více než pravděpodobně i u ostatních stran zastoupených v Parlamentu ČR, ale TOP 09 jednoznačně vede.

29.3.2016 v 13:28 | Karma: 39,46 | Přečteno: 1801x | Diskuse| Politika

Miroslav Dvořák

Můžeme říci, že všichni islamisté jsou špatní? Ano a to s čistým srdcem

Pan Zaorálek nedávno na ČT24 prohlásil, že nás čeká skrze uprchlickou krizi horký podzim. Že události budou eskalovat a problémy narůstat. Ano, půjde do tuhého.

1.9.2015 v 11:40 | Karma: 37,60 | Přečteno: 2021x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2880x
Zdravím - lhostejnost je největší nemoc dnešní doby. Buďme aktivní. Jmenuji se Miroslav Dvořák a chtěl bych psát hlavně o politice, společnosti, popřípadě o sportu.

Seznam rubrik